Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości ogłosiła konkurs, którego celem jest wsparcie przedsięwzięć MŚP z sektorów HoReCA (hotele, restauracje, catering) oraz turystyka i kultura, które zostały najbardziej dotknięte skutkami pandemii COVID-19 w Polsce.
W ramach konkursu, który PARP ogłosiła 5 lipca 2023 r., wyłonionych zostanie pięciu operatorów regionalnych, którzy odpowiedzialni będą we współpracy z PARP, za udzielanie w trybie konkursowym wsparcia przedsiębiorcom MŚP z sektorów HoReCa, turystyka i kultura. Wsparcie przeznaczone będzie na unowocześnienie lub rozszerzenie działalności przedsiębiorstw, a jego łączna wysokość wynosi ponad 1,26 mld zł.
Przedsiębiorstwa MŚP będą mogły przeznaczyć wsparcie na:
- inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. na roboty budowalne, budowę nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, a także inwestycje we wdrażanie rozwiązań z zakresu energii odnawialnej oraz związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych w związku z koniecznością dokonania zmian procesów czy sposobu funkcjonowania przedsiębiorstwa
- podnoszenie kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników
- usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, zmiany modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych w związku z rozszerzeniem lub unowocześnieniem działalności przedsiębiorstwa.
Szczegóły dofinansowania z sektora HoReCa 2023 (link otwiera się w nowym oknie)