Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu „Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota”, którego wersję elektroniczną zamieszczamy poniżej. Opracowanie powstało w ramach projektu „Kanon kuchni polskiej”, zainicjowanego w ubiegłym roku z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Jest ono próbą odpowiedzi na pytanie: czym jest kuchnia polska?
W kanonie znajdziemy zbiór przepisów zaproponowanych przez prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz ich współczesną interpretację, której dokonali kucharze z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, pracujący pod kierunkiem Macieja Nowickiego.
Materiał ten ma być przyczynkiem do dalszych prac, a także otwarciem dyskusji i rozważań nad dalszym kształtem projektu.
Uwagi i opinie należy przesyłać do 30 września 2019 r. na adres e-mail: kanon@minrol.gov.pl.
Więcej informacji na temat projektu przeczytają Państwo na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.