Uczta z lubelskich przysmaków w Zamościu!

Marszałek Województwa Lubelskiego zaprasza na coroczną ucztę organizowaną w ramach konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, która odbędzie się w sobotę 3 sierpnia w renesansowym Zamościu. W programie wydarzenia znajdą się m.in. turniej dla wytwórców, degustacje, pokazy i kiermasz lubelskich produktów tradycyjnych. To prawdziwa gratka dla koneserów pięknej architektury i doskonałego jedzenia!

Co znajdziemy na stoiskach w Zamościu? Same smakołyki, które spełniają wyśrubowane wymagania dotyczące jakości i pochodzenia. Będą to wyłącznie specjały, które wywodzą się z kultywowanych w regionie zwyczajów i są wytwarzane tradycyjnymi metodami. Jak co roku producenci zaoferują tu gamę pieczywa, tego na słono i na słodko, wędlin, serów, miodów, pasztetów, gryczaków, napojów, ciastek, pierogów i innych regionalnych specjałów. Nie zabraknie tych już promujących nasz region na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych (których mamy aż 214!), ale i tych, które dopiero pretendują do tej roli.

Gwoździem programu będzie rozstrzygnięcie konkursów na najlepsze tradycyjne produkty i potrawy wykonane na bazie lokalnych surowców. W konkursowe szranki stanie kilkudziesięciu wytwórców, którzy przygotują i zaprezentują w Zamościu regionalne produkty i… zestawy obiadowe. Część z nich powalczy o nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła”.

Konkursowe menu zapowiada się bardzo obiecująco! Wśród zgłoszonych frykasów znalazły się m.in.: osławione już pierogi perkowickie, frykas kodeński (czyli pasztet wątróbkowy) i tartun z soczewicą prosto z Południowego Podlasia. Będą też takie osobliwości, jak babeczki z czerstwego chleba, dżem lubkowy (ze starej odmiany śliwy lubaszki), tajemniczo brzmiące szczodraki czy wegetariański cymes na ostro (specjał z marchewki wywodzący się z kuchni żydowskiej). Smakowitą ofertę zapowiedzieli też restauratorzy, w menu których znajdą się przykładowo zupa z czerwonej soczewicy z pulpecikami z królika, a także chłodnik jabłkowy ze smażonym ziemniakiem, chipsem z jabłka i okrasą z cebuli. Słowem, będzie w czym wybierać i co odkrywać.

Oprócz kiermaszu i konkursowych emocji przygotowaliśmy dla Państwa wiele innych atrakcji, w tym otwartą kuchnię dla dzieci i doskonałą muzykę. Nieodłącznym elementem naszych finałów są pokazy gotowania i degustacje (!) lubelskich produktów tradycyjnych. Tak będzie i tym razem. W tegorocznej karcie dań znajdą się m.in. mięso świń ras wpisanych na LPT serwowane z miodami tradycyjnymi, smaczne fantazje z wykorzystaniem chełmskiego makaronu jajecznego, specjały z Bronic (kiełbasa i schab wędzony), chleb wiejski z otrębami i pieróg gryczany. Będzie tu można również zasmakować w kakorach i golasach z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego, napić się oranżady z Kąkolewnicy lub – dla odmiany – syropu malinowego z Mikołajówki, a na deser delektować szarlotką razową z Lublina.

Są Państwo gotowi na smakowitą przygodę? Spotkajmy się w Zamościu w sobotę 3 sierpnia!