Producentów, przetwórców, gospodarstwa agroturystyczne i zakłady gastronomiczne z terenu województwa lubelskiego zachęcamy do udziału w konkursie o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, którego finał odbędzie się 6 września br. podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. To doskonała forma promocji zarówno Państwa asortymentu, jak i potencjału lubelskiej produkcji spożywczej.
Do konkursu można zgłosić dowolną liczbę produktów i przetworów kulinarnych, w tym: produkty mleczne, mięsne, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, a także napoje (w tym napoje alkoholowe) oraz inne produkty. Co ważne, zgłaszany specjał musi być dostępny na rynku dla konsumentów.
Co trzeba zrobić?
- Przesłać zgłoszenie (osobne dla każdego specjału) na adres: polskaakademiasmaku@gmail.com – do dnia 5 września br.
- Dostarczyć do oceny zgłoszone specjały do restauracji Trybunalska (Rynek 4 w Lublinie) – w dniu 6 września br.
Kapituła Konkursu dokona oceny m.in. pod względem: walorów smakowych, zapachowych i wizualnych produktów, a także jakości użytych surowców, doboru dodatków oraz staranności przygotowania. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie użytych składników i dodatków pochodzących z terenu województwa lubelskiego.
Wyniki poznamy tego samego dnia o godz. 19:00. Triumfatorzy zostaną ogłoszeni i nagrodzeni na scenie Europejskiego Festiwalu Smaku na lubelskim Placu po Farze.
Informacji o konkursie udziela Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaku – nr tel. 516 478 508; adres e-mail: polskaakademiasmaku@gmail.com.
Organizatorami konkursu są: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku z siedzibą w Lublinie.
DO POBRANIA