22 czerwca na Placu Teatralnym przy Centrum Spotkania Kultur w Lublinie, odbyła się XXIII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Konkurs rozstrzygnięty został w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.

Jak co roku, celem konkursu jest odkrywanie polskich smaków, ich zidentyfikowanie, udokumentowanie i zachowanie lokalnych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie. Organizatorzy pragną również zachęcić rolników i właścicieli lokalnych obiektów agroturystycznych, turystycznych i gastronomicznych do czerpania z bogatej tradycji kulinarnej Lubelszczyzny i wykorzystania jej do wytwarzania certyfikowanej tradycyjnej żywności wysokiej jakości.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

do-pobraniaDO POBRANIA

Wyniki XXIII edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW część produktów regionalnych – link otwiera się w nowym oknie

Wyniki XXIII edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW część gastronomiczna – link otwiera się w nowym oknie