W sobotę, 28 sierpnia myśliwskie rogi rozbrzmiewały wokół Kryłowa. To tu Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego wraz z Polskim Związkiem Łowieckim Zarządem Okręgowym Zamościu, zorganizował Rajd Rowerowy „W krainie żołny- w pogoni za tradycją i kulturą łowiecką.”
Wyjątkowo malownicza trasa długości 37 kilometrów biegła tuż przy wschodniej granicy Polski, głównie drogami lokalnymi, ale również po leśnych bezdrożach. Rajd odbył się w oprawie polowania zbiorowego z udziałem sygnalistów myśliwskich. Na trasie rozmieszczone były makiety zwierzyny łownej, którą należało ustrzelić (sfotografować).
W bezkrwawym polowaniu udział wzięło ponad 100 uczestników. Osoby, które ustrzeliły najwięcej zwierzyny zdobyły tytuł Króla/ Królowej i Vice Króla/ Królowej polowania. Osobie z najmniejszą liczbą pozyskanej zwierzyny przypadł zaszczytny tytuł Króla Pudlarzy.
Królową Polowania została Pani Jolanta Mroczkowska, Vice Królową Pani Małgorzata Baryła, natomiast tytuł Królowej Pudlarzy zdobyła Pani Annie Rut.
Królem Polowania i najwyższe miejsce na podium zdobył Pan Wojciech Smyk, drugie miejsce oraz tytuł Vice Króla Polowania przypadł Panu Janowi Baryła a Królem Pudlarzy został Pan Krzysztof Klempka.
Wyniki zmagań drużynowych to:
I miejsce – „Stokrotki” – w składzie – Małgorzata Baryła, Ewa Czerniak i Jan Baryła
II miejsce – „Gmina Mircze” – w składzie – Marta Małyszek, Anna Działa i Mirosław Działa
III miejsce – „Ostoja” – w składzie – Joanna Stefanowska, Krzysztof Stefanowski i Robert Kuśmierz
Marszałka Województwa Lubelskiego w rowerowych zmaganiach godnie reprezentowała Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego – Pani Ewa Szałachwiej.
Kto chciał zgłębić tajniki przyrządzania dziczyzny mógł wziąć udział w warsztatach kulinarnych „Z sarniną w roli głównej” prowadzonych przez Pana Marcina Sikorę- Szefa Kuchni Hotelu Artis w Zamościu. Przeprowadzono również konkurs kulinarny „Tradycyjnie, zdrowo i smacznie”. W trzech kategoriach: „Najlepsza Tradycyjna potrawa”, „Najlepsza potrawa z dziczyzny, oraz „Napoje i nalewki”, stratowały Koła Gospodyń Wiejskich oraz Koła Łowieckie z terenu Okręgu Zamojskiego PZŁ.
Laureaci konkursu to:
„Najlepsza Tradycyjna potrawa”
Miejsce I: KGW Modryń – Tort Fasolowy
Miejsce II: KGW Kryłów- Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Miejsce III: WKŁ NR 110 Orlik w Hrubieszowie – Pielmieni z dziczyzny
„Najlepsza potrawa z dziczyzny”
Miejsce I:
-KŁ Leśnik w Biłgoraju –Carpaccio z sarny
– KGW Tuczapy- Udziec z sarny z kluskami i brzoskwiniami
Miejsce II:
-KŁ Szarak w Strzyżowie-tatar z sarny
– KGW Wiszniów- gulasz z sarny z buraczkami
Miejsce III:
-KGW Stefankowice – Dworzanowka z sarniny z kaszotto z burakami
„Napoje i nalewki”
Miejsce I: KGW Kryłów – jarzębinówka
Miejsce II: KGW Stefankowice –nalewka z malin
Miejsce III: KŁ Nr 57 Padwa w Zamościu- nalewka dzika malina
Wydarzenie „W krainie żołny – w pogoni za tradycją i kulturą łowiecką” miało na celu promocję tradycji i kultury łowieckiej, promocję turystyki rowerowej i przyrodniczej, produktów regionalnych, ale przede wszystkim integrację środowisk łowieckich z przedstawicielami organizacji i stowarzyszeń działających na terenach wiejskich.
Partnerami wydarzenia byli:
- Gmina Mircze,
- Gmina Białopole,
- Gmina Hrubieszów,
- Nadleśnictwo Strzelce,
- Nadleśnictwo Mircze,
- Koło Łowieckie nr 40 Szarak w Strzyżowie,
- Wojskowe Koło Łowieckie nr 110 Orlik w Hrubieszowie,
- Koło Łowieckie nr 56 Basior w Jarosławcu,
- Koło Łowieckie nr 42 Cichy Bór w Modryńcu,
- Koło Łowieckie nr 45 Ponowa w Hrubieszowie,
- Koło Łowieckie nr 121 Świt w Zamościu.
Wszystkim serdecznie dziękujemy za udział i zapraszamy za rok!
Darzbór!