Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty!

Wojewódzki Finał XXI edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną rozstrzygnięty! 

Konkurs na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną odbył się w niedzielę, 26 czerwca 2022 roku, w Janowcu, na terenie Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Oddział Zamek w Janowcu. Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W kategorii „Najlepsza potrawa regionalna” uczestnicy prezentowali zestaw składający się z przystawki lub zupy oraz dania głównego. W tej kategorii nagrody zdobyli:

  • Justyna Torbicz, Marta Benabderrahmane, Agnieszka Jaroszyńska – Lao i Aniela Leszczyńska (KGW Swańki z Wyryk) za żurek wielkanocny i szynkę Paschę pod kołderką z kapusty kiszonej (I miejsce i nagroda specjalna);
  • Łukasz Skowyra (restauracja „Czarna Dama” w Janowcu) za nadwiślańską zupę z suma oraz gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi (I nagroda);
  • Jolanta Gawryluk i Teresa Puzia (Koło Aktywnych Kobiet w Łobaczewie Małym) za zupę kluszczankę i sakiewki z ziołami (II nagroda);
  • Katarzyna Mikiciuk i Urszula Nowicka (Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach) za chłodnik na kwaśnym mleku i pierogi perkowickie (III nagroda);
  • Lena Helena Śliwka (restauracja „Maćkowa Chata” w Janowcu) za chłodnik szczawiowy i klekoty (wyróżnienie).

Równorzędne I nagrody w tej kategorii otrzymali:

  • Agnieszka Pietrasiak za mięso żniwiarza;
  • Marianna Płachta (Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem”) za rybę marynowana z Wieprza;
  • Jerzy Moń za ser dojrzewający krupski;
  • Ireneusz Kwaśniak (Pasieka „Malinowa kraina”) za miód nawłociowy ze spadzią;
  • Grzegorz Romańczuk (Fabryka Soków) za ocet jabłkowy bełżecki;
  • Jolanta Gawryluk (Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego) za grzyby po wiejsku;
  • Arleta Nazar (G.R. Krzysztof Wróbel) za olej konopny tłoczony tradycyjnie;
  • Urszula Nowicka (Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach) za kołacz zaparzany z suszonymi owocami;
  • Mariusz Sienkiewicz za wino gronowe białe wytrawne Del Sol;
  • Łukasz Tomasz Falba („Lessowa Pięciolinia Turystyczna”) za żur ziemiański z czosnkiem niedźwiedzim, jałowcem i krajanką chlebową.

Wyróżnienia w kategorii „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” otrzymali:

  • Jolanta Chlebek z Gospodarstwa Ekologicznego Vita Natura za suszone maliny;
  • Janina Bańka za serek gruszkowy;
  • KGW w Aleksandrowie – Kobiety Wiejskie za sałatkę aleksandrowską (wekowaną w słoiku) wyróżnienie połączone z nagrodą specjalną;
  • Olejownia Gospodarstwo Rolne Kisielewskich w Nałęczowie za olej rzepakowy (zieleniak nałęczowski);
  • Maria Warda z KGW Chłaniów za kotki (turtaczki);
  • Tomasz Balas z Destylerni Kamień sp. z o.o. za V-One wiśnia;
  • Halina Gontarz z KGW Chłaniów za pierogi z bobem;
  • Barbara Jaremek z KGW Poperczyn za zsiadlaki.

Nominację do „Perły” otrzymali:

  • Łukasz Skowyra za nadwiślańską zupę z suma + gulasz barani z Janowca z plackami słomianymi;
  • KGW Swańki z Wyryk (Justyna Torbicz, Marta Benabderrahmane, Agnieszka Jaroszyńska – Lao, Aniela Leszczyńska) za żurek wielkanocny + Szynka Pascha pod kołderką z kapusty kiszonej;
  • Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik, Frykasy z Kodnia za sekret Sapiehów – wędlina dojrzewająca;
  • Anna Kuśmierczak – Kuceł – Gospodarstwo rybackie Bełżec za karpiarz z Bełżca;
  • Joanna Chlebek – Gospodarstwo Ekologiczne Vita Natura za czereśnie suszone bez pestek;
  • Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic za pieróg (pieczony) z makiem i marchewką;
  • Henryk Szkuat za bezę;
  • Urszula Nowicka z Pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska za kulebiak jaglany.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!