Lubelski Festiwal produktów tradycyjnych przed CSK

Warto tak zaplanować najbliższy weekend czerwca, żeby odwiedzić Lubelski Festiwal Smaku. Na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie zaprezentują się lokalni producenci żywności. Uczestnicy będą mogli skosztować regionalnych produktów tradycyjnych, piw rzemieślniczych czy cydru. Wstęp na Festiwal jest bezpłatny.

Samorząd Województwa Lubelskiego organizuje w dniach 22–23 czerwca br. festiwal produktów tradycyjnych Lubelski Festiwal Smaku, który połączony został z konkursem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Podczas dwudniowych targów zaprezentowane zostaną m.in. piwa kraftowe, regionalny cydr oraz produkty żywnościowe o tradycyjnym charakterze. Festiwal będzie odbywał się w godzinach 12:00–20:00 na Placu Teatralnym w Lublinie.

Wydarzenie ma charakter otwarty i jest skierowane do mieszkańców regionu lubelskiego. Podczas wydarzenia będzie możliwość degustacji potraw oraz produktów tradycyjnych, a także zakupu wystawionych produktów. Przewidziane zostały również występy zespołów muzycznych z repertuarem ludowym i folklorystycznym. Na scenie wystąpi Joanna Jaworska z zespołem, którzy wykonają utwory z gatunku portugalskiego „fado” i muzyki iberyjskiej.

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych według tych samych receptur. Wyróżniane zostajją najlepsze regionalne i lokalne potrawy czy produkty.

Ideą konkursu jest znalezienie narodowych specjałów i zachowanie ich, zanim odejdą w zapomnienie czy wyprze je żywność przemysłowa. Konkurs z roku na rok udowodnia, jak wspaniałą i oryginalną żywność polscy producenci mogą zaoferować konsumentom nie tylko w kraju, ale również we wszystkich krajach Unii Europejskiej i poza niązapewniał wicemarszałek Województwa Lubelskiego Marek Wojciechowski.

Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie uczestniczy w konkursie od 2003 roku.

Konkurs przebiega dwuetapowo i trwa od maja do końca września. Zakończony zostaje wielkim finałem z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2024” i „Klucz do Polskiej Spiżarni”, któremu towarzyszy prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie Produktów Regionalnych. Termin Wojewódzkiego Finału Konkursu odbędzie się 22 czerwca roku w Lublinie.