XX jubileuszowa edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbyła się 24 lipca br. w Wojsławicach. W trakcie konkursu na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną wyłoniono zwycięzców w obu kategoriach.
W kategorii „Potrawy”, jury w składzie: Grażyna Kurpińska – Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Ewa Szałachwiej – Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Agnieszka Waleczek – Sekretarz Gminy Wojsławice oraz Anita Łukasiewicz-Borys – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Oddział terenowy w Lublinie, wyłoniło następujących zwycięzców:
- I miejsce oraz nominację do nagrody „Perła”: KGW „Swojaki” w Tarzymiechach Trzecich za zupę koperkową zakraszaną z kluskami spod pachy oraz pierś z kaczki z sodziakami na bogato.
- II miejsce: Piotr Huszcz z Zespołu Szkół nr 13 w Lublinie za zupę cebulową z Goraja oraz kaczkę czarną nadziewaną.
- III miejsce: Marta Benabderrahmane, Justyna Torbicz z KGW „Swańki” z Wyryk za „Zozuli barszcz” oraz kartoszkę.
Wyróżnienie otrzymało KGW w Łobaczewie Małym za zupę żydowską z fasoli oraz czulent.
W tej kategorii przyznano również specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego, która przypadła Barbarze Parol oraz Annie Kusiak z KGW Wólczanki za gryczanki – hreczanyki oraz gołąbki z kaszy jaglanej
W kategorii „Najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy” nagrody zostały przyznane przez jury w składzie: Izabella Byszewska – Przewodnicząca Kapituły Konkursowej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Adam Puchajda – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie, Elżbieta Iwasiuk – Skarbnik Gminy Wojsławice, Małgorzata Kowalska – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – Oddział Terenowy w Lublinie.
Laureatami zostali:
- Paulina Pietrusik – Frykasy z Kodnia za pasztet z gęsi z marchwią;
- Anna Kuśmierzak Kuceł – Gospodarstwo Rybackie Bełżec za karpiarza z Bełżca;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za masło Extra;
- Jerzy Luty za miód „Wędrowycza” leśny;
- Krystyna Brzozowska za dżem agrestowo – malinowy z różą;
- Jolanta Mazurkiewicz – Manufaktura Różana za żelki z dyni;
- KGW w Siemięrzu za korowaj;
- Urszula Nowicka za babę drożdżową zaparzaną;
- Elżbieta Rozwałka za syrop z mięty – lemoniadę miętową;
- Paweł Firosz za wino pierwszy mróz;
- Klaudia Rejmak za śliwkę w czekoladzie.
Wyróżnienia otrzymali:
- Teresa Szwarca za przysmak żniwiarza, kiełbasa w smalcu;
- Andrzej Lisecki za miód fasolowy;
- Jolanta Gawryluk za keczup z dyni;
- Jolanta Pecio za kaszę jaglaną z Zabłocia;
- Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic za pieróg (pieczony) z makiem i marchewką;
- Maria Soroka za nalewkę szlachecką;
- Renata Chryścionko za pijaną wiśnię w czekoladzie;
- Ewa Wiśniewska za gryczaka.
Nominacja do nagrody „Perła”:
- Anna Kuśmierzak Kuceł – Gospodarstwo Rybackie Bełżec za karpia wędzonego z Bełżca;
- Teresa Puzia z Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego za rybę w soli;
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za ser twarogowy;
- Ireneusz Kwaśniak z Pasieki „Malinowa Kraina” za miód akacjowo – malinowy;
- Aleksandra Mazurkiewicz z Manufaktury Różanej za konfiturę różaną z Końskowoli;
- Danuta Pietrusik, Paulina Pietrusik – Frykasy z Kodnia za cymes na ostro (wekowany w słoiku);
- Jolanta Pecio i Eugieniusz Pecio – Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia za niepaloną kaszę gryczaną z Zabłocia;
- Feliksa Gorzkowska – Tymiankowy Smak Fajsławic za zestaw nalewek ziołowych,
- Jolanta Dobrzyńska za krupnik (staropolski);
- Urszula Nowicka – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach, GOK Biała Podlaska za kulebiak jaglany.
W tej kategorii przyznano również specjalną nagrodę Marszałka Województwa Lubelskiego, która przypadła Dorocie Gawryluk z Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego za schab dojrzewający.
Zwycięzcom gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów.