W miniony weekend Poznań stał się areną Targów „Smaki Regionów” w trakcie których odbył się Finał XX Jubileuszowej Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W trakcie wydarzenia wręczono „Perły” za najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną. Spośród osiemdziesięciu przyznanych statuetek, producenci z Regionu Lubelskiego otrzymali siedem, co dało nam drugie miejsce na podium w skali całej Polski. Tym samym rok 2021 zapisze się w historii Województwa Lubelskiego z rekordową ilością przyznanych „Pereł”.
Kapituła Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” nagrodziła następujące produkty i dania:
Karp wędzony z Bełżca (Gospodarstwo Rybackie Bełżec)
Ryba w soli (Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego)
Miód akacjowo-malinowy (Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak)
Konfitura różana z Końskowoli (Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana)
Niepalona kasza gryczana z Zabłocia (Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia)
Krupnik Staropolski (Jolanta Dobrzyńska z Kraśnika)
Zupa koperkowa zakraszana z kluskami spod pachy oraz Pierś z kaczki z sodziakami na bogato (KGW Swojaki w Tarzymiechach)
Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymała p. Feliksa Gorzkowska z Fajsławic.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Targom towarzyszyła degustacja tradycyjnych wyrobów pochodzących z naszego województwa, w tym wyrobów nagrodzonych tegoroczną „Perłą” 2021.