Dzisiaj w Lubelskim Centrum Konferencyjnym podsumowaliśmy odbywające się od 2019 roku konkursy „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa”. Podczas wydarzenia przedstawiono nową formułę konkursu, który będzie się teraz odbywał pod hasłem „Kobieta Przedsiębiorcza”. W konferencji wziął udział Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
W trakcie dzisiejszej konferencji uczestnicy zobaczyli pokaz kulinarny w wykonaniu lubelskiego kucharza Grzegorza Barwińskiego z restauracji hotelu Ilan. Za pokaz kelnerski odpowiadali uczniowie z Zespołu Szkół Lider z Lublina. Wydarzeniu towarzyszyły rozmowy pokoleniowe między babcią i wnuczką na temat tradycji kulinarnych, a także podobieństw i różnic w polskiej kuchni dawniej i dziś.
„Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” 2019-2023
Co roku konkursy organizowane przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL oraz Krajową Sieć Obszarów Wiejskich cieszyły się dużym zainteresowaniem. Do pierwszej edycji w 2019 roku zgłosiło się 66 kół gospodyń wiejskich, rok 2020 przyniósł 234 koła, w 2021 roku było 308 kół i stowarzyszeń, z kolei w ubiegłym roku – aż 356 kół. W ubiegłym roku zaprezentowano 370 potraw, 336 ciast oraz 164 wyrobów rękodzielniczych.
– Dzięki decyzji rządu, która umożliwiła rejestrowanie i dofinansowanie stowarzyszeń oraz kół w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, stale rośnie liczba kół gospodyń wiejskich w województwie lubelskim. Konkurs „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” dotyczył kulinariów i rękodzielnictwa. Chodziło o pokazanie tego, co mamy najcenniejsze: naszej tradycyjnej kuchni, wyrobów i sztuki. Udało nam się to zrealizować, o czym świadczyła duża liczba uczestników w ogłaszanych konkursach – mówił Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Głównym celem „Kobiety Gospodarnej Wyjątkowej” była promocja dziedzictwa kulturowego Lubelszczyzny w aspekcie kulinarnym oraz propagowanie sztuki ludowej jako elementu wzmacniającego poczucie tożsamości regionalnej. Przyczyniają się do tego koła gospodyń wiejskich z naszego regionu, które pielęgnują tradycje regionu i przekazują je kolejnym pokoleniom. O wadze tego wydarzenia świadczy również rokrocznie przyznawany patronat honorowy Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy.
Kobieta Przedsiębiorcza
Konkurs pod nazwą „Kobieta Przedsiębiorcza” to kontynuacja cieszącej się popularnością „Kobiety Gospodarnej Wyjątkowej”. Nowa edycja skierowana jest do przedstawicielek kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi. Przez ostatnie cztery lata panie rywalizowały ze sobą na płaszczyźnie kulinarnej i rękodzielniczej, a motywami przewodnimi konkursów były lubelskie jabłka, zioła i kasza oraz owoce miękkie.
– „Kobieta Przedsiębiorcza” to ukłon w kierunku kół gospodyń wiejskich, które od lat przekazują dziedzictwo kulturowe naszego regionu. Konkurs będzie polegał na odtworzeniu tradycyjnych receptur ze skarbczyków kulinarnych. Potrawy muszą spełniać kryteria produktu tradycyjnego, z kolei podanie i zaprezentowanie musi być zgodne z zasadami savoir-vivre. Nasze województwo ma bogate dziedzictwo kulinarne, którego różnorodności i smakowitości nie sposób opisać, trzeba go zakosztować – mówiła Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Ewa Szałachwiej.
Nowa odsłona konkursu polega na wyszukaniu i wykonaniu potrawy ściśle związanej z regionem lubelskim, o przynajmniej 25-letniej recepturze. Przepisy powinny znajdować się w starych książkach kucharskich lub domowych zeszytach z przepisami kulinarnymi, a wybrane potrawy powinny spełniać kryteria wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs będzie miał charakter etapowy:
I etap to półfinały, które odbędą się w każdym z 20 powiatów województwa lubelskiego w terminie od kwietnia do lipca 2023 roku. Komisja konkursowa wyłoni laureatów I, II i III miejsca w każdym powiecie, co zagwarantuje przejście do finału konkursu oraz zdobycie nagrody rzeczowej:
- I miejsce – wyjazd studyjny do Strasburga, gdzie laureaci zapoznają się z tajnikami produkcji produktów regionalnych i ich wprowadzania do sprzedaży,
- II miejsce – porcelanowy serwis obiadowy,
- III miejsce – porcelanowy serwis kawowy.
Półfinały urozmaicą pokazy kulinarne w wykonaniu szefa kuchni, który zaserwuje tradycyjne lubelskie potrawy.
II etap, czyli finał, w którym wezmą udział laureaci półfinałów. Komisja konkursowa spośród 60 uczestników wybierze finalistów, którzy otrzymają nagrody rzeczowe:
- I miejsce – 7 tys. zł,
- II miejsce – 5 tys. zł,
- III miejsce – 3 tys. zł,
- a także 5 wyróżnień po 1000 zł.
Na zgłoszenia czekamy do 31 marca 2023 r. Regulamin konkursu i karty zgłoszeń dostępne są na stronie www.lubelskie.pl oraz www.lubelskie.ksow.pl. Informacje o konkursie można także uzyskać pod numerem telefonu: 81 441 68 73, 81 441 65 38.