Podziękowanie za kulinarne promowanie regionu w kraju oraz 2. miejsce na Dożynkach Prezydenckich

Dzisiaj w siedzibie urzędu marszałkowskiego wicemarszałek Marek Wojciechowski podziękował przedstawicielom, którzy reprezentowali nasze województwo podczas Dożynek Prezydenckich oraz podczas ostatniej odsłony „Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast” w Warszawie. Dodatkowo pogratulował zwycięzcom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, promującym produkty tradycyjne z naszego regionu.

2. miejsce na Dożynkach Prezydenckich w Warszawie

KGW „Zagrody Razem” zdobyło zaszczytne 2. miejsce w prestiżowym konkursie wieńcowym na Dożynkach Prezydenckich w Warszawie. KGW z gminy Żyrzyn w powiecie puławskim nieustannie promuje tradycje i kulturę Lubelszczyzny. Panie wykonały wieniec metodą tradycyjną, odwzorowując wieniec, który wygrał w ubiegłorocznych dożynkach wojewódzkich. Warto zaznaczyć, że tradycyjny wieniec dożynkowy został wykonany z różnorodnych zbóż, kwiatów i owoców, symbolizując plony ziemi, w tym m.in. kłosy pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia, a także warzywa i owoce, które są owocem ciężkiej pracy rolników. Wieniec jest często ozdobiony wstążkami, ziołami oraz polnymi kwiatami, co nadaje mu wyjątkowy, regionalny charakter.

Nagroda Perła 2024 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to wydarzenie promujące najlepszych regionalnych i lokalnych dostawców produktów żywnościowych oraz potraw. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna. Dodatkowo konkurs jest podzielony na dwa etapy: finał regionalny (który w naszym województwie miał miejsce 22 czerwca br. w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie) oraz wybór przez Krajową Kapitułę Konkursu najlepszych produktów i potraw do prestiżowej nagrody „PERŁA 2024”, który odbywa się na Targach Smaki Regionów w Poznaniu i jest połączony z prezentacją laureatów.

W trakcie finału wręczana jest również honorowa nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni” dla osób zasłużonych dla promocji polskich produktów regionalnych. Towarzyszy temu kiermasz żywności tradycyjnej oraz występy zespołów ludowych. Województwo lubelskie do tej pory uzyskało 90 pereł w Konkursie, w tym 68 w części produktowej oraz 22 za potrawy. W tym roku dołączyło kolejnych 7 pereł. W kategorii „Potrawy” nagrodzono Piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku. W kategorii „Produkty” nagrody otrzymały:

  • Sum z Bugu w zalewie octowej,
  • Lody śmietankowe z Ostrowa Lubelskiego,
  • Syrop z płatków dzikiej róży,
  • Lędźwian z Zabłocia,
  • Babka drożdżowa zaparzana,
  • Piwo „Jasne Goryczkowe”.

Województwo lubelskie wyróżnia się jako prawdziwy pionier w liczbie produktów tradycyjnych zgłaszanych na listę prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do tej pory mamy aż 273 wpisane produkty, które wzbogacają listę smaków charakterystycznych dla naszego regionu. Dziękujemy wszystkim producentom za zaangażowanie i wysiłek w odszukiwanie tradycyjnych receptur, które są częścią naszej kulturowej tożsamościpowiedział wicemarszałek Marek Wojciechowski.

Podziękowanie za udział i reprezentację regionu podczas ostatniej odsłony inicjatywy „Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast” w Warszawie

Inicjatywa „Lubelskie smaki ruszają na podbój polskich miast” ma na celu promowanie produktów i potraw znanych i wywodzących się z Lubelszczyzny w topowych restauracjach polskich miast. Do tej pory odbyło się kilka edycji w Krakowie i Warszawie, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Podczas ostatniego wydarzenia przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z naszego województwa promowały zarówno tradycyjne lubelskie potrawy, jak i regionalne stroje. Goście mieli okazję skosztować wyjątkowych dań wpisanych na Listę produktów tradycyjnych oraz podziwiać piękno lubelskiej kultury. Inicjatywa ta nie tylko przybliża smakoszom kulinarną tradycję Lubelszczyzny, ale również wzmacnia poczucie tożsamości regionalnej i promuje lokalne produkty na szerszą skalę. Podczas ostatniej edycji reprezentowały nas: Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet w Fajsławicach, Koło Gospodyń Wiejskich w Zezulinie Drugim, KGW Górka Lubartowska „Górczanki”, KGW Łuszczów Kolonia, Koła Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów Drugi”.

galeriaGALERIA