Zdjęcie przedstawiające trzy osoby, dwóch mężczyzn i jedną kobietę, którzy ubrani w zimowe ubrania stoją w kuchni znajdującej się na wolnym powietrzu i gotują w takich warunkach potrawy wigilijne

Ostatni weekend przed świętami, Chełm stał się areną Jarmarku Bożonarodzeniowego, który odbył się pod honorowym patronatem Poseł do Parlamentu Europejskiego Beaty Mazurek.

Jarmark był świetną okazją do prezentacji i degustacji dań oraz produktów tradycyjnych prezentowanych przez rodzimych wytwórców z Województwa Lubelskiego. Oprócz łakoci kulinarnych związanych ze świątecznym menu, odwiedzający jarmark mogli podziwiać rękodzieło artystyczne, w tym stroiki, ozdoby świąteczne, wyroby na szydełku, rzeźbę, malarstwo, itp. a wszystko przy wtórze kolęd w wykonaniu członków zespołu VOX i Cookies Band. Świąteczne oczekiwanie na Święta Bożego Narodzenia umilili również najmłodsi z Przedszkola Miejskiego nr 2 w Chełmie w wykonaniu których, widzowie mogli podziwiać widowisko „Jasełek” wzbogacone świątecznymi pastorałkami.

Goście kiermaszu mogli również posmakować dań świątecznych w wykonaniu Jakuba Steuermarka – kucharza znanego z programu „Pytanie na Śniadanie”, który przygotował takie potrawy jak kapusta wigilijna, kulasza i kompot z suszu.

Potrawy serwowane w trakcie pokazu cieszyły się ogromnym powodzeniem a największą ciekawość wzbudziła zapomniana dziś – spożywana niegdyś w czasie Adwentu – „Kulasza”. Ta w wykonaniu Jakuba Steuermarka była wyśmienita. Co to takiego? Kulasza – wpisana na Ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego, to nic innego jak ugotowane ziemniaki uprażone wraz z mąką gryczaną, wzbogacone przez kucharza kapustą kiszoną, sosem cebulowym i kleksem kwaśnej śmietany! Równie smaczna była kapusta wigilijna z grzybami, choć do pełni ideału zabrakło jej czasu na przegryzienie się smaków. Wyśmienicie smakował kompot z suszu wzbogacony takimi przyprawami jak goździki, anyż i cynanom.

O roli dziedzictwa kulinarnego Województwa Lubelskiego nawiązał również Zdzisław Szwed – członek Zarządu Województwa Lubelskiego, który zwrócił uwagę na rolę tradycji kulinarnych, których pielęgnowanie ma zasadnicze znaczenie w budowaniu tożsamości kulturowej w środowisku lokalnym „Małych Ojczyzn”.

Podczas Jarmarku nie zabrakło wspólnego śpiewania kolęd i nastroju radosnego oczekiwania na święta Bożego Narodzenia.

galeriaGALERIA