3 sierpnia w Zamościu odbędzie się wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Podczas wydarzenia producenci naszego regionu będą walczyć w kilku kategoriach: na najlepsze regionalne i lokalne danie, potrawę i produkt żywnościowy.
W programie wydarzenia znajdą się m.in.:
- kiermasz lubelskich produktów tradycyjnych,
- turniej dla wytwórców,
- pokazy gotowania,
- bezpłatne degustacje.
Ten ostatni punkt zapowiada się bardzo ciekawie i wyjątkowo smacznie oczywiście. Bo w tym roku razem z wytwórcami zaserwujemy Wam całą masę pyszności, w tym:
- mięso świń ras wpisanych na LPT (podawane z miodami tradycyjnymi),
- smakowitości z chełmskiego makaronu jajecznego,
- specjały z Bronic (kiełbasę i schab wędzony),
- chleb wiejski z otrębami,
- pieróg gryczany,
- kakory i golasy z kaszy gryczanej z serem z Łobaczewa Małego,
- oranżadę z Kąkolewnicy,
- syrop malinowy z Mikołajówki,
- szarlotkę razową z Lublina.
Jesteście gotowi na smakowitą przygodę?
Miejsce zbiórki: plac przy Pałacu Zamoyskich przy ul. Akademickiej.