Wytwórców tradycyjnej żywności z terenu województwa lubelskiego (w tym koła gospodyń wiejskich, restauratorów i gospodarstwa agroturystyczne) zapraszamy do uczestnictwa w lubelskim etapie ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (NKD), którego finał odbędzie się 3 sierpnia (w sobotę) 2019 r. w Zamościu.
To już 19 edycja sztandarowej imprezy kulinarnej, która na stałe wpisała się w kalendarz wydarzeń promocyjnych naszego województwa. Urząd Marszałkowski realizuje ją wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. W tym roku do współorganizacji wielkiego finału konkursu (połączonego z kiermaszem i degustacjami) zaprosiliśmy Urząd Miejski w Zamościu. To właśnie w tym pięknym, renesansowym mieście odbędzie się kulinarna uczta lubelskich specjałów.
Przypomnijmy, że głównym celem NKD jest zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych specjałach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, które są wytwarzane:
- przez lokalnych wytwórców (także firmy gastronomiczne, KGW i gospodarstwa agroturystyczne),
- z wykorzystaniem tradycyjnych technologii,
- w oparciu o miejscowe zasoby surowców.
To dla wytwórców doskonała okazja do promocji i sprzedaży swoich produktów.
Konkurs będzie przebiegał – jak co roku – w dwóch kategoriach:
- najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy,
- najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa kuchni polskiej reprezentowana w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe.
Udział w konkursie jest bezpłatny. Aby wziąć w nim udział, należy:
- zgłosić specjał, który stanie w konkursowe szranki – na formularzu, który udostępniamy poniżej (do 17 lipca),
- przygotować i przedłożyć go komisji konkursowej podczas zamojskiego finału konkursu (3 sierpnia).
Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe, wyróżnienia i dyplomy. Dodatkowo laureaci wyłonieni w finale regionalnym będą mogli ubiegać się o statuetkę „Perły 2019”, która zostanie wręczona podczas ogólnopolskiego finału konkursu połączonego z prezentacją produktów i regionów.
Osobą do kontaktu w sprawie konkursu jest kierownik Oddziału Rolnictwa i Żywności w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWL, p. Rafał Serej – nr tel. (81) 44 16 538, e-mail: rafal.serej@lubelskie.pl.
Na Państwa zgłoszenia czekamy do 17 lipca br.
DO POBRANIA